Palestin

Inilah sebahagian daripada wajah-wajah Palestin ..

 

Tidak tergambar dengan kata-kata penderitaan yang mereka tanggung sejak sekian lama 60 tahun yang lalu. Hanya mereka yang mengerti pahit, sengsara serta manisnya hidup di Tanah Suci umat Islam yang perlu dipertahankan. Namun, janji Allah itu pasti Bumi Palestin akan kembali kepada umat Islam. Apa yang perlu adalah perjuangan yang berkesinambungan dari generasi ke generasi bukan sahaja di Palestin, tetapi umat Islam di seluruh dunia untuk menegakkan Islam di bumi ini.

Palestin adalah gambaran kekuatan umat Islam. Jika kini keadaannya sedemikian, begitulah gambaran kita muslim sedunia yang lemah dan mudah diperkotak-katikkan oleh puak kuffar Yahudi dan Nasrani. Segalanya dalam kehidupan kita berkiblatkan Barat(Yahudi dan Nasrani). Dari cara kita berpakaian, makanan yang dimakan, teknologi yang digunakan, kenderaan, bahasa yang dituturkan, bahkan sumber ilmu juga datang dari sumber yang sama. Lemahnya kita!!

Sedangkan realitinya ketika Islam berada di puncak kegemilangan dahulu di zaman Abasiyyah, ketika itu Eropah berada di Zaman Kegelapan, apabila mereka datang ke Andalusia, kekaguman menyeliputi segenap diri mereka. Kecanggihan teknologi, kehebatan ilmu, kemodenan bangunan empayar Islam ketika itu memukau orang Eropah yang sebelum itu tidak pernah melihat kehebatan sebegitu rupa. Namun kini, segalanya bertukar tempat.

Umat Islam perlu bangkit berpegang kepada tali Allah yang sebenar, Al-Quran dan Hadith. Ini tanggungjawab kita sebelum kita ditanya ketika malam pertama di alam kubur kelak. Ayuh!!!

Bumi Palestin Yang Dijajah

Apa dalam minda anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s