Takbir Sendi Kehidupan

“Allahu Akbar Allahu Akbar…”

Laungan takbir di pagi fajar  itu menghentikan muslim daripada mengambil makanan atau minuman lagi. Bermulalah puasa mereka pada hari Ramadhan itu, dengan kesungguhan menahan diri daripada makan dan minum, serta memelihara kemaluan mereka sehinggalah Maghrib yang bakal menjelma nanti.

“Allahu Akbar Allahu Akbar…”

Laungan takbir di remang senja itu menunjukkan masa berbuka sudah tiba. Tanpa lengah umat Islam mula berbuka tanda selesailah puasa mereka untuk hari itu. Ada yang berbuka secara sederhana, ada juga yang berlebih-lebihan, dan tidak kurang juga yang tidak punya apa untuk berbuka kecuali air pengubat dahaga.

Inilah rutin harian Ramadhan bagi umat Islam sepanjang sebulan. Hikmahnya sangat  besar dapat dilihat bahawa pembeza antara halal dan haramnya makanan dalam bulan Ramadhan ini adalah takbir! Takbir itu membesarkan ALlah dan mendahulukan-Nya dalam segala perkara berbanding yang lain. Kita sangat patuh dan teliti kepada halal dan haram dalam bab makan dan minum serta perkara yang melibatkan jasad kita secara zahir, nampak dan dapat dirasa, dan kurang peka atau buat-buat tidak tahu dalam perkara yang lain, sedangkan yang zahir itu hanya sebahagian sahaja daripada Islam dan begitu banyak lagi perkara yang harus dipatuhi dalam Islam.

Sebagai contoh, bab muamalat dalam kewangan, perbankan dan jual beli. Sering kali muslim tidak mengendahkan tentang pilihan secara Islam yang ada hanya kerana yang Islamik itu tidak menguntungkan mereka. Begitu juga dalam hal perundangan, pemerintahan, kehakiman dan sebagainya yang melibatkan kesan yang tidak nampak kepada diri seringkali diabaikan. Seharusnya sebagai seorang yang beriman dengan Allah, terjemahan iman itu harus ada dalam segala lapangan kehidupan bukannya bukti-bukti terpilih sahaja.  Jika tidak samalah dengan seorang pekerja yang hanya patuh pada arahan tertantu sahaja daripada majikannya, dan mengabaikan yang lain. Pastinya pekerja ini tidak digemari oleh majikannya.

Marilah kita cuba beriman dengan firman Allah Taala ini: ( Al-Ahzab:36)

وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَنْ يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ وَمَنْ يَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا مُبِينًا

36. dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan – apabila Allah dan Rasul-Nya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara  (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan Rasul-Nya maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang jelas nyata.

Semoga Ramadhan ini mencetuskan kekuatan yang berpanjangan kepada kita untuk berpegang teguh dengan Islam dalam segala perkara dan bukan hanya memilih yang berkenan dengan selera dan hawa nafsu manusia semata-mata.

Apa dalam minda anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s