Mengapa Firaun Mati Lemas?

6795811362_636be29076_m

Firman Allah Taala di dalam surah al-Baqarah:50:

وَإِذۡ فَرَقۡنَا بِكُمُ ٱلۡبَحۡرَ فَأَنجَيۡنَـٰڪُمۡ وَأَغۡرَقۡنَآ ءَالَ فِرۡعَوۡنَ وَأَنتُمۡ تَنظُرُونَ

Bermaksud:” Dan (kenangkanlah) ketika kami belahkan laut untuk kamu lalui (kerana melarikan diri dari angkara Firaun), maka Kami selamatkan kamu dan Kami tenggelamkan Firaun bersama-sama tenteranya, sedang kamu semua menyaksikannya.”

Imam Al-Alusi (meninggal 1270H) menyatakan di dalam kitab tafsirnya Al-Tahrir wa al-Tanwir, sebab menurut beliau mengapa Firaun dimatikan oleh ALlah dengan kematian secara lemas,dan bukan dengan cara disembelih sebagaimana ia lakukan kepada Bani Israel terdahulu. Menurut beliau ada dua sebab:

1. Mati lemas adalah kaedah mati yang paling sukar berbanding disembelih kerana ia berlaku secara beransur-ansur. Mangsa akan mengalami kesukaran dan kesakitan yang lebih berbanding disembelih. Sebab itu ada pendapat mengatakan bahawa mati lemas itu dikategorikan sebagai syahid dunia (bagi mereka yang layak). Allah Taala merakamkan kepada kita saat genting sebelum kematian Firau dalam surah Yunus:90:

وَجَاوَزْنَا بِبَنِي إِسْرَائِيلَ الْبَحْرَ فَأَتْبَعَهُمْ فِرْعَوْنُ وَجُنُودُهُ بَغْيًا وَعَدْوًا حَتَّى إِذَا أَدْرَكَهُ الْغَرَقُ قَالَ آَمَنْتُ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا الَّذِي آَمَنَتْ بِهِ بَنُو إِسْرَائِيلَ وَأَنَا مِنَ الْمُسْلِمِينَ

Bermaksud:”Dan Kami bawakan Bani Israil ke seberang laut, lalu dikejar oleh Firaun dan tenteranya, dengan tujuan melakukan kezaliman dan pencerobohan, sehingga apabila Firaun hampir tenggelam (lemas) berkatalah dia (pada saat yang genting itu): Aku percaya, bahawa tiada Tuhan melainkan yang dipercayai oleh Bani Israil dan aku adalah dari orang-orang yang berserah diri (menurut perintah).

2. Adapun mati dengan cara disembelih lebih cepat kerana kematian berlaku serta merta kesan salur pernafasan yang dipotong. Justeru, Allah SWT bertujuan menyeksa Firaun dengan seksaan yang dahsyat sebelum ia dimatikan dan menjadi iktibar buat para pezalim dan kezaliman yang berlaku di dunia ini. Allah menjelaskan kepada kita dalam surah Yunus:92:

فَالْيَوْمَ نُنَجِّيكَ بِبَدَنِكَ لِتَكُونَ لِمَنْ خَلْفَكَ آَيَةً وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ النَّاسِ عَنْ آَيَاتِنَا لَغَافِلُونَ 

Bermaksud:”Maka pada hari ini, Kami biarkan engkau (hai Firaun) terlepas dengan badanmu (yang tidak bernyawa, daripada ditelan laut), untuk menjadi tanda bagi orang-orang yang di belakangmu (supaya mereka mengambil iktibar) dan (ingatlah) sesungguhnya kebanyakan manusia lalai daripada  tanda-tanda kekuasaan Kami.”

Ingatlah bahawa Allah tidak pernah lalai daripada memerhatikan hamba-hamba-Nya. Segala perbuatan manusia akan dibalas setimpal secara adil di sisi Allah kerana Dialah Yang Maha Mengetahui segala yang zahir dan batin, yang tersurat dan tersirat.

Apa dalam minda anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s