Di Manakah Peranan Bapa Dalam Pendidikan Anak-anak?


Pendidikan yang dimaksudkan dalam tulisan ringkas ini adalah pendidikan tauhid dan pembinaan iman anak-anak, kerana inilah pengisian terpenting dalam membina insan, khalifah di muka bumi ini. Tanpanya, insan tiada nilai sisi Yang Maha Esa, Allah Rabbul Jalil.

Biasa kita mendengar, ibu adalah institusi utama dalam membentuk dan mentarbiyyah anak-anak. Kenyataan ini benar tetapi kurang tepat. Allah Taala memberi petunjuk dan panduan kepada kita melalui Al-Quran akan hakikat ini. Jika kita meneliti ayat-ayat Allah ini, kita akan dapati bahawa bapa merupakan tunggak utama dan terpenting dalam pendidikan pembinaan akidah tauhid anak-anak, isteri dan ahli keluarganya.
Mari lihat ayat-ayat Allah Taala ini;

1. وَإِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ وَهُوَ يَعِظُهُ يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ (Surah Luqman:13)
13. dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, semasa ia memberi nasihat kepadanya:” Wahai anak kesayanganku, janganlah Engkau mempersekutukan Allah (dengan sesuatu Yang lain), Sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman Yang besar”.

2. وَوَصَّى بِهَا إِبْرَاهِيمُ بَنِيهِ وَيَعْقُوبُ يَا بَنِيَّ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَى لَكُمُ الدِّينَ فَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ (surah al-baqarah: 132)
132. dan Nabi Ibrahim pun berwasiat Dengan ugama itu kepada anak-anaknya, dan (demikian juga) Nabi Yaakub (berwasiat kepada anak-anaknya) katanya: “Wahai anak-anakku! Sesungguhnya Allah telah memilih ugama (Islam) ini menjadi ikutan kamu, maka janganlah kamu mati melainkan kamu Dalam keadaan Islam”.

3. …إِذْ حَضَرَ يَعْقُوبَ الْمَوْتُ إِذْ قَالَ لِبَنِيهِ مَا تَعْبُدُونَ مِنْ بَعْدِي قَالُوا نَعْبُدُ إِلَهَكَ… (surah al-baqarah:133)
133. … ketika Nabi Yaakub hampir mati, ketika ia berkata kepada anak-anaknya: “Apakah Yang kamu akan sembah sesudah Aku mati?” mereka menjawab: “Kami menyembah Tuhanmu …

4. قَالَ يَا بُنَيَّ لَا تَقْصُصْ رُؤْيَاكَ عَلَى إِخْوَتِكَ فَيَكِيدُوا لَكَ كَيْدًا (surah yusuf:5)
5. bapanya berkata:” Wahai anakku! janganlah Engkau ceritakan mimpimu kepada saudara-saudaramu, kerana Aku khuatir mereka akan menjalankan sesuatu rancangan jahat terhadapmu. Sesungguhnya Syaitan adalah musuh Yang nyata bagi manusia.

Jika diteliti ayat pertama hingga ketiga menunjukkan bagaimana seorang bapa memberikan nasihat dan pendidikan iman kepada anak-anaknya dalam bentuk agar mereka tidak mensyirikkan Allah dengan sesuatu yang lain, juga pesanan dan peringatan tentang tanggungjawab mereka sebagai penyebar risalah tauhid dan penegasan agar berpegang dan istiqamah dengan dinul Islam sehingga akhir hayat mereka.

Manakala ayat keempat pula menunjukkan hubungan erat antara seorang bapa dan anaknya yang memberikan nasihat tentang tindakan yang perlu dilakukan oleh anaknya kerana kemampuan si bapa melihat dengan bijaksana kemungkinan masa hadapan berdasarkan pemerhatian semasa. Bermaksud beliau memberikan jalan dan pilihan yang lebih baik kepada anaknya. Semuanya ditunjukkan oleh Allah melalui peranan seorang bapa.

Manakala peranan seorang ibu Allah Taala menggambarkannya dengan sikap dan sifat perbuatan seorang ibu yang sanggup melakukan apa sahaja demi kasih sayang dan cintanya terhadap si anak. Justeru digambarkan perbuatan dan susah payah mereka mengandung, melahirkan, menyusukan, mendoakan dan ikhtiar agar anaknya mampu terus hidup dengan baik walaupun dirinya sendiri berhadapan dengan risiko yang pelbagai. Perkara ini jelas maksudnya melalui kisah ummu Musa, Hajar ibu nabi Ismail a.s, imraah ‘Imran dan Maryam ibu nabi Isa a.s. Persamaan antara mereka adalah semuanya atas dasar patuh kepada Allah dan bukannya mengikut hawa nafsu semata-mata.

Sorotan ringkas ini memberikan iktibar kepada kita bahawa ibu dan bapa kedua-duanya berperanan besar dalam pendidikan iman anak-anak mereka. Namun, Allah menunjukkan kepada kita fokus dan keutamaan setiap pihak dalam memenuhi tanggungjawab tersebut. Bapa perlu memberikan nasihat, pengisian agama kerana ini sisi peranan besar mereka yang selari dengan fitrah manusia di mana kata-katanya lebih kuat memberi kesan dan pengaruh terhadap anak.
Oleh itu kita biasa melihat dan mengalami apabila bapa memberikan arahan, anak sukar sekali menolaknya kerana haybah yang ada padanya. Begitu juga seorang ibu bukan bermaksud dia tidak perlu memberikan nasihat kepada anaknya, tetapi sisi pengorbanan dan kasih sayangnya lebih berbekas berbanding kata-katanya.

Justeru, berkatalah dengan nasihat dan wasiat iman wahai para bapa kerana diammu tidak memberikan apa-apa faedah terhadap tarbiyyah iman anak-anak. Namun jangan dilupa, kata-kata itu harus diikuti dan dilazimi dengan amal kerana di situlah qudwah hasanah akan memberikan kesan. Juga sebagaimana nabi Yaakub a.s tetap mengambil berat tentang perkara ini sehingga akhir usianya ketika semua anak-anaknya sudah matang dan dewasa begitulah juga para bapa sepatutnya lakukan. Anggapan bahawa apabila anak-anak dewasa mereka sudah memilih jalan mereka sendiri dan tidak lagi memerlukan nasihat adalah salah.

Begitu juga apabila anak-anak dirasakan tidak menjadi, janganlah jari dituding kepada ibu semata-mata tanpa melihat kepada diri sendiri sebagai seorang bapa. Hakikatnya tugas lelaki ini sangat berat, kerana tarbiyyah imaniyyah isteri dan anak-anak terletak di pundaknya dan bakal dipersoalkan kelak.

Apa dalam minda anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s