Bagaimana Membuat Susu Pekat Sendiri?

Homemade susu pekat (gambar sebenar, bukan hiasan)
Homemade susu pekat (gambar sebenar, bukan hiasan)

Ini adalah post pertama saya yang berkaitan makanan dan resipi. Entah mengapa, saya sangat teruja untuk berkongsi cara membuat susu pekat sendiri ini, mungkin kerana tidak menyangka bahawa kita boleh buat sendiri susu itu!

Bagi yang berada di Malaysia, mungkin homemade susu pekat ini agak mahal kosnya berbanding susu pekat di pasaran. Tetapi bagi anak perantau khususnya di negara-negara yang memiliki harga produk tenusu yang rendah di pasaran, ia sangat berbaloi.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mementingkan kesihatan, nutrisi dan kepuasan hati, walaupun harga setin susu pekat turun harga selepas GST sekalipun, mereka pasti mahu mencubanya! (Poyo sungguh ayat ini… 🙂 )

Resipinya mudah;

1 liter susu segar (susu UHT pun boleh)

1 cawan gula (boleh kurangkan jika mahu kurang manis, ia baik untuk kesihatan)

Esen vanila ( agak2 dalam 1 sudu teh)

secubit baking powder (pilihan, bukan mandatori)

Cara membuatnya, lagi mudah. Masukkan semua sekali ke dalam periuk dengan api sederhana besar. Sentiasa kacau susu. Apabila susu mula menggelegak dan pekat, kecilkan api dan tutup apabila tekstur bertukar kekuningan dan pekat sebagaimana susu pekat di kedai itu. Pastikan sentiasa kacau dan jaga api untuk mengelakkan penyakit hati kuali iaitu kerak..

Hasilnya, memang mengujakan! Saya juga berfikiran, dengan asas yang sama kita juga mungkin boleh membuat sapuan coklat sendiri mengikut citarasa masing-masing. Bebas dari was-was terhadap Nutella dan lain-lain jenama pastinya.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada makcik Fareedah ibu kepada rakan pengajian kami di sini (Nurul Hanilah)  yang tidak lokek berkongsi. Malah semalam kami diajarkan juga cara membuat kuew tiaw, sos cili dan ais krim dengan kos yang minima dan impak yang maksima! Alhamdulillah…

Advertisements

Apa dalam minda anda?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s